Sorry Greta, but you are an absolute IDIOT!

“How dare you!” Jak se opovažujete! Říkala všem „špatným korporacím“ Greta Thunbergová trpící Aspergrovým syndromem potom, co docestovala symbolicky plachetnicí do USA, čímž vytvořila více emisí, než kdyby tam letěla letadlem .

Projev Grety Thunbergové z klimatického summitu OSN 2019

Kdo vytvořil tu plachetnici? Korporát. Kdo poskládal letadla, kterým letěl profesionální tým do USA, aby tu plachetnici odkormidloval zpátky do Evropy? Korporát. Kdo je orientován primárně na zisk? Korporát. Koho kritizuje Greta? Korporát. Co chce Greta po Korporátu? Aby se přestali soustřeďovat na zisk a začali se věnovat více ekologii a ekologickým produktům, aby je předběhla třeba asijská konkurence, která na ekologii kašle.

Řekněte psovi, ať neoznačkuje tento patník. Příště přijde a označkuje ho znovu. Pes si značí svoje teritorium. Je to jeho přirozenost. Dělá to, protože je to pro něj důležité a nikdo ho nedonutí takové chování patrně změnit, protože byste popřeli to, čím ten pes je. Pomáhá mu to v orientaci v prostoru, značit si teritorium atd…

Zpět k tomu, proč vznikl tento článek. Nikdo nemá nic proti tomu, abychom dělali efektivnější výrobky, které nezamořují planetu, nebo ji zamořují méně od uhlíkové stopy, až po jejich recyklovatelnost, ale skutečně mi vadí, když si někdo stoupne na náměstí, něco tam huláká a pak si odškrtne v debilníčku malého ekologického zeleného mozku: „planeta zachráněna“, „udělali jsme něco pro planetu, protože jsme si stoupli na náměstí a udělali si transparenty z fotek planety Země, které jsme si vygooglili na korporátním vyhledavači, kvůli kterému tu vlastně protestujeme.“ A pak se tu občas objeví tohle…

Výsledek obrázku pro destroy my vagina not earth
více viz odkaz
…mezitím v českých luzích a hájích
Výsledek obrázku pro facepalm picard

Kolik z těch demonstrujících středoškoláků by nafasovalo pracovní rukavice a igelitové pytle a hromadně by se místo velkých demonstrací o stovkách studentů raději vydali do lesa, aby zrušili černé skládky a sbírali odpadky v lese?
Jeden? Dva?
A kolik z nich po akci řekne. „Hlavně když jsme se ulili, jde někdo se mnou do mekáče?“
Co ten člověk právě řekl? „Právě jsme protestovali proti velkým, zlým, špatným korporátům, myslíme si, že zachráňujeme planetu, když nahradíme plastová brčka za bambusová nebo kovová a jdeme se teď najíst do korporátu“.
Tleskám, to chce fakt snahu, být takhle zabedněný a nevidět souvislosti.

„Vždyť ale my nemáme na výběr!“

Ale máte…Svačinu si můžeš udělat ráno doma, jenže to není cool, protože v dnešní době jsi pomale za socku, když nejdeš s davem oveček jíst do korporátu, kvůli kterému jste před chvílí protestovali na náměstí. #hipsterJakoKráva

Swedish Metal

Nikdy nevíte co z čeho vznikne, Greta mimojiné inspirovala Metalovou skupinu Suaka k nové písni

Greta přezpívaná do Švédského Metalu

Co je ve své podstatě obsahem sdělení toho, co říká Greta?
Jste špatní, protože cokoliv co používáte, znečišťuje planetu a zabíjí živočichy, kteří se nedokáží přizpůsobit změnám, které tím ve světovém klimatu vytváříte. Vraťte se na stromy, nebo se zabijte, přestaňte mít děti, aby vás ve finále převálcoval porodností někdo, kdo se tímto řídit vůbec nebude a kdo ve finále bude planetu znečišťovat tak jako tak.

Sorry Greta, this is not the right way we should go.

Jenže klima jde fakt do háje, jako!

Když si však projdete, co nás čeká v příštích 20 letech, tak v případě Brna nás čeká “pouze” sucho a vyšší průměrná teplota o 1,5°C. Jinými slovy, u nás bude teplota průměrně stejná za 20 let, jako je teď v Bratislavě…A v Bratislavě zrovna klimatická katastrofa momentálně není. Chápu však, že dopad klimatických změn v našem podnebném pásu netkví jen v průměrné teplotě, ale zejména v suchu. Sucho bude skutečný problém a nedostatek pitné vody. Ohledně sucha si můžete více přečíst v tomto článku nebo v tomto článku, anebo taky v tomto článku, anebo v tomto článku. Sucho je problém, ne změna klimatu. Klima se měnilo poslední stovky, tisíce, desetitisíce let. Klima se neustále mění tady, teď a neustále se bude měnit i v budoucnu.

Bitá na tom bude Evropa a vyspělé státy

Samozřejmě v politické části celého problému. Jsou totiž země, kde problém klimatické krize řeší třeba takto:

Cuddalore, Indie
“Plastová řeka” v Guatemale
Vykládka plastového odpadu do řeky v Amazonii

Co spojuje všechny znečišťující státy?

Chudoba, nekvalitní infrastruktura, nízké investice státu do ekologie, vysoká porodnost, minimální, nebo žádné zákonné regulace, které by nutily organizace, obyvatele a firmy intenzivně a pečlivě třídit odpad, nefunkční systém třídění odpadu, nefunkční systém spaloven.

Nebezpečný odpad? Horký brambor, kterého se zbavíme, když to převezeme k sousedům

Pokud nemáte technologie, nebo je likvidace nebezpečného odpadu příliš nákladná, není přece nic snazšího, než to dovézt k sousedům pod záminkou pronájmu “skladu”, protože odteď už to není náš problém, je to problém našeho souseda. Viz tato zpráva.

Postavíme světové vůdce ke zdi

Na špatný překlad svedla Greta Thunbergová svůj negativně vyznívající výrok, který způsobil na sociální síti Twitter pořádný rozruch. Jsou za to zodpovědní světoví leadeři, nebo jen hlad po penězích, bující korupce v chudých státech, nebo kombinace všeho dohromady?

A nakonec se stane, že ta původně možná dobrá věc s dobrými úmysly, se zvrtne v něco špatného. Všechny země světa, kde vládne komunismus/socialismus se s kvalitou života řadí ke státům, kde je nejtěžší život, nízká úroveň kvality života, služeb, nízké HDP atd… Nepropaguje proto Greta něco jako zelený socialismus a komunismus?

K zamyšlení by vás proto měl vést následující rozhovor na DVTV

Celý rozhovor zde.

Budoucnost není v elektromobilech, ale ve vodíku

A jak teda máme cestovat, když nemáme zatím alternativu a elektromobily jsou příliš drahé, nehledě na to, že jejich vytvoření obvykle emituje tolik CO2 do atmosféry, kolik neemituje běžný automobil za celý svůj životní cyklus?

Budoucnost se blíží

V současnosti se nacházíme v bodu zlomu, kdy si lidstvo uvědomuje, že tolik baterií nedokáže vyrobit, vyvíjejí se proto nové. Nové ekologičtější, efektivnější, recyklovatelnější baterie s delší výdrží. Kdo se však věnuje technice a sleduje nejnovější trendy, musí mu být jasné, že budoucnost lidstva tkví ve vodíku a dalších alternativních palivech, která jsou snadno získatelná a obnovitelná. Experti dokázali konečně vyrobit vodík z lacinných materiálů – ze železa a niklu. Doteď se vodík často získával pomocí katalyzátorů skládajících se z drahých a vzácnějších materiálů ruthenia, platiny a iridia. Pokud se však necítíte na chroustání odborného textu v angličtině, třeba vám pomůže objasnit tento pokrok článek na webu ČT24.

Nebuď Gretén, aneb lidstvo potřebuje méně Gret Thunbergových, a mnohem více Albertů Einsteinů

Image
zdroj: twitter účet Grety Thunbergové

A nyní si milá Greto nalejme čistého vína

Kolik emisí CO2 musela vygenerovat cesta těch banánů z plantáží až do Dánského vlaku, ze kterého pochází tato fotografie?
Kolik emisí CO2 padne na recyklaci kelímků, plastových obalů na uvedeném stole? A kolik emisí vytváříš tím, že to někdo vyfotil a dal sdílet na Twitter, kde kvůli vysoké dostupnosti, zálohování a skladování této fotografie hned na několika serverech současně vytváříš další emise CO2, které byly emitovány do atmosféry v elektrárnách, pohánějící datacentra, ve kterých jsou uloženy tvoje tweety? A co teprve klimatizace chladící tato datacentra?
Nebylo by příště lepší se místo scházení se a házení naštvaných pohledů na vrcholové politiky zvolených v demokratických volbách, raději inspirovat svět tím, že na konferenci zavítáš pouze virtuálně ze svého pokojíku, zatímco zítra půjdeš zase do školy?

Výsledek obrázku pro greta on donald trump
zdroj

Studujeme na Lesnické fakultě, dokážeme klimatické změny zvrátit?

Jestli Greta řekla jedinou věc dobře, tak to bylo “Naslouchejte vědcům”. Pokud budeme schopni vyvinout nové metody hospodaření s lesem, s půdou a vyvineme metody, jak účinně, bezbolestně bojovat s dopadem klimatických změn, jako je právě např. sucho, pak nejlepším místem, jak toho dosáhnout, je začít se věnovat vědě, studovat lesnictví a ty správné principy a postupy pak aplikovat v praxi.

Author: Gertruda N.

Gertruda je mladá, emancipovaná, kritická, feministická pisatelka, která si nebere servítky s nikým a ničím. Očekávejte od ni kritické články, věnující se podstatě věcí, odkazující na nejrůznější zdroje. Máte právo s ní nesouhlasit, máte právo si na ni udělat svůj názor, ale hlavně ji neházejte do jednoho pytle s ostatními LEFáky, to by totiž všechny mrzelo. Její tvorba je natolik odlišná, že pokaždé, když vydá svůj článek, musí bojovat o setrvání v časopise LEF a tvrdě obhajovat to, co napsala.

Napsat komentář