Co skrývá LDF pod svými zámky?

Ne všichni máme během svého studia možnost nahlédnout za všechny dveře na naší fakultě. Kromě záchodů je většinou všude zamčeno. LEF pro vás některé z těch nejen dobře známých, ale i běžně nedostupných, tajemných a zakódovaných portálů pootevřel – pojďme společně navštívit naše laboratoře.


Phytopthora

Laboratoře vybudované v rámci projektu Phytophthora (Výzkumné centrum pro studium patogenů z rodu Phytophthora) nenajdeme na LDF, nýbrž na FRRMS – ale jsou naše. Projektový tým zde zkoumá tento zajímavý houbám podobný organismus způsobující významné poškození mnoha druhů dřevin, a to velice detailně – od makroskopicky viditelných symptomů na hostitelské dřevině až po úroveň DNA a RNA.

 

 

Web:

 


Myslivost

Tato laboratoř se nachází hned naproti sbírkovým místnostem, kde se po dlouhých večerech potí a tvoří mnohé pověstné zápočty. Často se zde také pracuje s neobvyklým materiálem, jehož přítomnost i přes dveře zachytí čichové buňky každého náhodného kolemjdoucího. To je však naprosto logické a žádoucí – jak jinak bychom se o životě zvěře dozvěděli více, když bychom se omezili a spoléhali jen na venkovní pozorování a nepodívali se jí detailně “pod kůži”.

 

 

Web:

 


Pedologie

Laboratoř pedologie je jedna z těch známějších a častěji navštěvovaných v rámci výuky prvních ročníků. Je to rozsáhlý komplex šesti místností a dvou chodbiček plných pytlíků s půdou (někdy i několik desítek let čekajících na své zpracování), skříní s nablýskaným laboratorním nádobím a moderních přístrojů.

 

 

Web:

 


GIS

GISáci jsou známí tím, že studenty trochu trápí s počítačema, ale nemyslete si, jsou to i lidé neuvěřitelně vynalézaví a hraví. Ze satelitních dat vymodelují i psí boudu včetně misky s jednotlivými granulemi a paštikou navrch a dovedou obsluhovat roztodivné přístroje. Třeba takového malého létajícího netopýrka.

 

Video:

 

Web:

 


ÚNOD

Naši dřevaři mají své laboratoře (kromě Výzkumného centra Josefa Ressela v Útěchově) až v podkroví budovy LDF. Ukryté jsou tak, že se téměř nikomu z nás nestane, aby vůbec prošel kolem. Jsou to tři malé místnůstky se střešními okénky, avšak plné moderních technologií. Ve videu přinášíme ukázku extrakce polyfenolických látek ze dřeva dubu letního.

 

Video:

 

Web:

 


ÚTOK

Do laboratoře mechaniky zemin na třetím patře se dostanou většinou pouze studenti krajinářství. A rozhodně se mají na co dívat. I vy, milí čtenáři, se můžete zasnít při pohledu do proudící řeky a jejích hříček s překážkami v korytě.

 

Video:

 

Web:

 


Zaujala vás některá z laboratoří? Chcete si vyzkoušet práci v některé z nich? Vaše bakalářské a diplomové PRÁCE jsou VIP vstupenkou.

Autoři článku: Eliška Žižková a Marie Balková

 

Za náročnou i drobnou asistenci a rady při tvorbě reportáže děkujeme Anně Oberle, Janě Markové, Zdeňkovi Patočkovi, Tomáši Kudláčkovi, Zoltánu Nagy, Anetě Bačové, Jakubovi Drimajovi a Zuzaně Paschové.

Author: LEF

Napsat komentář